úterý 7. prosince 2010

Sportovky na Kopci

Tenhle článek bude , jak nadpis napovídá o těžších cestách na Křižáku . Berte to jako takový pokračování Dejwiho článku , kterej popisoval ty lehčí cesty . Článek ukončil určitym slibem , že napíše něco i pro " ostřílený " pískaře . Pokusim se ten slib za něj slpnit .
Samozřejmě název " sportovky na Kopci " berte z určitou nadsázkou . Nezapomínejte že jsme na písku . A proto i tyhle " relativně odjištěný " cesty vyžadujou krapet toho morálu . Ale jsou to ve směs bezpečné cesty , ve kterejch maximálně hodíte pár metrů .
Popisovat budu cesty třeba od VIIIa do Xa , nic těžšího jsem stejně na Kopci nelezl . A budou to ty největší perly ;-) .
Začnu od Majáku a postupně se po hřebenu dostanu až k Jižním věžím .
Takže : stojíme u Majáku , uděláme pár kroků směr Křížový hřeben a už stojíme u " LEHKOTĚŽKÉ STĚNKY " . Hned z čela vede krásná cesta " Shovívavost " VIIIc . Po pohodlnym cvaknutí 1. nejtu skoro z no-handu vás čeká bouldřík za prsťák do misky . Uděláte úkrok do prava . Tím nalezete do krásnejch " labáckejch " lištiček . Cestou potkáte nejt , a po zapnutím 3. nejtu vás čeká zase boulder , kterej je narozdíl od toho u prvního " třecí ". Prostě super cesta na kterou vám stačej 4 presa .Na tuhle skalku  ještě vede cesta " Poslední aneb první " za VIIIc . Je to narovnání " Poloběsu " VIIIb , takže od 2. kruhu jdete rovně přes hodiny a nejt na vrchol . Tahle cesta je těžší než " Shovívavost"  . Takže určo poctivý IXa . Já jí mám zapytlenou :-D . Hned pod  " LEHKOTĚŽKOU STĚNKOU "  je " BEZZUBÁ " .
Bezzubá  foto: Pitel
Na ní vedou krásný cesty jako " Decentní řezák " VIIIb , " Těžký návrat do civilu " VIIIb - podle mě krapet těžší . V obou cestách má prsty Pete . " Návrat " je trošku odvážnější v tom , že děláte nevratnej krůček za prstovku ješte pod prvnim . Ale ještě to jde . Potom bouldřík od prvního a od druhýho . Za to " Řezák " je krásne vyrovnaná cesta , kterou kromě 3 kruhů i pěkne dojistíte .
A jdeme dál ,  na " KŘÍŽOVOU VĚŽ " doporučuju " horkou " novinku s názvem " Pomsta Arabům " VIIIa od Malýho Bejka a spol. . Je to fajn cesta na rozlezení . A to už jsme na Křížovym hřebenu . Na " OPIČÍ " vede boulderový IX a -čko s názvem  " Křížová cesta "   ve který vás potká pár tahů po prsťákách a výlez po boulích . Za rohem je novější cesta " Hudební hluch " IXa , vede k prvnímu kruhu " Ikarovejch nářků " a potom uhejbá na levou hranu . Přez jeden stříbrňák se dostanete na balkon a zněj přez další 2 až na vrchol . Cestu jsem zatím nelezl , ale prej je pěkná a patří mezi ty poctivější . Na " OVEČKU " vřele doporučuju " Blejskání na časy " VIIIb. V průvodci je sice uvedena pouze za VIIc ale to platí pro nelogickou variantu po madlech vlevo . Přímo podél kruhů je to VIIIb .
Blejskání na časy a já  foto: Kurča
Dál bych na " OVEČKU " doporučil " Bambululoid , ale o týhle cestě píše Dejwi . Vedle " Ovečky " je samozřejmě " OVČÁK " a na něj super cesty vedou . Úplně vlevo můžete vyzkoušet svoji " skladnost " v novince " Past na velké " za VIIIa / b . Cestu na svět přivedl Brťas a Kecal . U prvního kruhu je zajímavej krok za " květináčovou " díru do madla . Malý většinou daj , ale velký se stim pěkně perou .Konečně cesta která sedí víc malejm . Dál vám " OVČÁK " nabídne parádní VIIIb -čko, který nevim jak se jmenuje ale vede z údolí přez stříbrnej kruh k prvnímu kruhu " Pesimismu " a přímo ke 3. kruhu a na vrchol . V týhle ceste jen pozor na nohu za lanem při odlezu od 2. kruhu , ať si nespálíte nohu :-D . Potom je fajn další údolka s názvem " Mizící Amina " VIIIa , kde je naštěstí dodanej 1. kruh .
Na " PAČMÁKOVY VĚŽE "  je fajn : " Fandova výzva " VIIIa - trošku morálek k prvnímu kde to prostě nesmíš poslat , potom krásný, odjištěný lezení při hraně ; dál je fajn " Pettingový turnaj " VIIIb (podle mě VIIIc za boulder u prvního ).
Zrovna radim Marťasoj jak vyřešit boulder v " Pasti na dlouhé " foto: Pitel

Já a " Fandova výzva " foto : Pitel
Tak si tak říkám proč to neudělat na pokračování ? Takže pro dnešek to stačí a těšte se na další článek o super cestách na Kopci .

Žádné komentáře:

Okomentovat